CCNR Marktobservatie – April 2023

De eerste helft van 2022 registreerde een daling van 2,8% in het Europese binnenland prestaties van het goederenvervoer over de binnenwateren, vergeleken met dezelfde periode in 2021.

Na het bescheiden herstel dat begin 2022 opgetekend werd, nam de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne veroorzaakte een daling van het vrachtvervoer op de Rijn voor bijna alle ladingsegmenten, vooral voor het transport van zand, stenen en grind. De uitzondering was het vervoer van kolen, dat toenam met 25,7%. De oorlog had ook grote gevolgen voor het goederenvervoer over de Donau, vooral graantransport op de Midden-Donau.

De olieprijzen en brandstofprijzen stegen in januari naar hun hoogste niveau sinds januari 2006 de eerste helft van 2022. De vrachttarieven zijn in de eerste helft van 2022 licht gedaald maar gestaag toegenomen door de laagwaterperiode van juli en augustus 2022. De spotmarkttarieven voor droge bulk lieten de sterkste stijging zien van de verschillende marktsegmenten.

Door de laagwaterperiode zomer 2022 de gemiddelde beladingsgraad van de binnenvaartschepen op de Bovenrijn daalde van meer dan
56% in mei 2022 tot ongeveer 31% in augustus 2022.

Bekijk het volledige rapport (Engelstalig) via deze link.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.