European Inland Waterway Transport Platform – EU IWT Platform

Sinds 1 januari 2018 is het Europees IWT platform opgericht, tot stand gebracht door de twee Europese binnenvaart organisaties ESO en EBU.

Een harmonisering van de twee organisaties tot het EU-IWT platform zal ervoor zorgen dat de binnenvaart één stem krijgt die wordt gedragen door alle partijen. Het versterkt de gehele sector en op lange termijn wordt een homogene visie gecreëerd die wordt gedragen door zowel ESO als EBU, die beide het EU-IWT platform ondersteunen.

Het platform houdt zich bezig met aspecten die de gehele sector aangaat, samen te vatten in zes onderwerpen.

  1. Vergroening en innovatie, inclusief de digitale agenda
  2. Duurzaamheid op het gebied van veiligheid en milieubescherming
  3. Menselijk kapitaal, zoals onderwijs, opleiding en arbeidsomstandigheden
  4. Nautisch technische aspecten van navigatie
  5. Juridische en economische gevolgen van alle relevante maatregelen
  6. Infrastructuur

Het platform zal deze onderwerpen kaderen in projecten die de binnenvaart vooruit helpen en op de kaart houden. Het uitvoeren hiervan zal binnen verschillende commissies gebeuren die opgericht zijn binnen het platform. Deze commissies zijn:

  • Commissie ‘Sociaal & Onderwijs
  • Commissie ‘Veiligheid & Milieu
  • Commissie ‘Nautisch-Technisch en Infrastructuur
  • Commissie ‘Innovatie & Vergroening

Op deze manier blijven ESO en EBU afzonderlijk bestaan maar door het EU-IWT platform gezamenlijk te ondersteunen worden overlappende belangen samen aangepakt en uitgevoerd. Het belang van de binnenvaart wordt dus krachtiger uitgedragen en nieuwe expertises door de besproken onderwerpen aan te kaart zullen verkregen worden. Een initiatief ten voordele van de gehele binnenvaart.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.